­
21 11, 2018

Konferenca e III-të Shkencore Ndërkombëtare me temë: “Krimi kompjuterik, kërcënimi kibernetik dhe siguria kombëtare”  

 

Në datën 21 nëntor 2018, Qendra e Kërkimeve Shkencore në Akademinë e Sigurisë, në bashkëpunim me Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO), Autoritetin Kombëtar Për Certifikimin Elektronik Dhe Sigurinë Kibernetike (AKCESK) dhe Universitetin Aleksandër Moisiu Durrës (UAMD), si dhe me mbështetjen e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë, Prezenca në Shqipëri (OSCE), me Misionin PAMECA V dhe me Projektin IPA/2017 “Countering Serious Crime In The Western Balkans”, organizuan Konferencën e III-të Shkencore Ndërkombëtare me temë: “Krimi kompjuterik, kërcënimi kibernetik dhe siguria kombëtare” [...]

8 11, 2018

Sulmet bankare, vendosin pasigurinë e fjalëkalimeve në qendër të vëmendjes 

 

Në Shtetet e Bashkuara dhe Pakistan, këtë javë u zbuluan dy sulme ndaj bankave të cilat nxorrën në pah edhe njëherë dobësinë e një praktike të sigurisë që mbështetet në fjalëkalime ose në kredenciale për të mbrojtur informacionet kritike. Banka Ndërkombëtare HSBC - tha se ishte viktimë nga vendosja e kredencialeve të paautorizuara në llogaritë online[...]

2 11, 2018

Pajisjet e sigurisë Cisco nën sulm, ende nuk ka patch në dispozicion 

 

Një dobësi (CVE-2018-15454) që ndikon në një pajisje të sigurisë Cisco, modulet dhe firewalls janë duke u shfrytëzuar në mënyrë të egër për të bërë crash dhe reload paisjet.Vulnerabiliteti është në Session Initiation Protocol (SIP) në motorin e kërkimit të Cisco-s Adaptive Security Appliance (ASA) Software dhe Cisco Firepower Threat Defense (FTD) Software dhe lejon sulmueseve ne remote të shkaktojnë infektim të paisjes dhe reload ose trigger CPU, duke shkaktuar keshtu Dos [...}

17 10, 2018

Vulnerabilitet në komponentët e Serverit Oracle WebLogic të Oracle Fusion Middleware

 

Shfrytëzimi i dobësive mund të rezultojë në marrjen e Oracle WebLogic Server, duke lejuar sulmues të paautorizuar me akses në rrjet nëpërmjet protokollit Oracle T3, për të komprometuar të gjithë Oracle WebLogic Server. Këto dobësi lejojnë një sulmues të paautorizuar me akses në rrjet dhe përdorimin e protokollit të Oracle T3, për të kompromentuar Serverin e WebLogic [...}

Sep 2018

Shërbimet e Besuara në Republikën e Shqipërisë

 

(Artikull i publikuar në portalin e SEEDIG (South Eastern European Dialogue on Internet Governance), e cila është një hapësirë gjithëpërfshirëse për dialog mbi çështjet e qeverisjes së Internetit nga vendet e Evropës Juglindore).

Në kuadër të muajit të sigurisë kibernetike, Autoriteti Kombëtar për Çertifikimin Elektronik dhe Sigurinë Kibernetike (AKCESK) ka lançuar informacionin mbi rregulloret dhe përdorimin e nënshkrimit elektronik, identifikimit elektronik dhe shërbimeve të besuara. Sipas Autoritetit, deri tani janë  akredituar dy ofrues të kualifikuar të shërbimit të besuar: Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit (e cila ofron shërbime të besuara për administratën publike dhe sektorin privat) dhe ALEAT OKSHB, (që ofron shërbime për qytetarët). Deri në Shtator të vitit 2018 janë lëshuar 9668 çertifikata të kualifikuara për nëpunësit civilë dhe subjektet private si dhe 784 303 çertifikata të kualifikuara për qytetarët (të cilat janë të instaluara në kartat e identitetit) . AKCESK raporton se shërbimet e besuara përdoren kryesisht për të patur akses në shërbimet publike elektronike nëpërmjet portalit qeveritar e-albania, i cili aktualisht ofron një total prej 1268 shërbimesh. Midis këtyre, 68 e-shërbime kërkojnë përdorimin e nënshkrimeve elektronike, ndërsa 54 përdorin vulat elektronike.

Artikullin e gjeni ne linkun https://seedig.net/seesummary-september-2018/